Etter å ha blitt kjent med packraftene våre, var det på tide å begi seg ut på den berømte padleturen Nordmarka på langs, eller Nordmarka Classic, som den også blir kalt. Dette er en tur som går fra Mylla helt nord i Nordmarka, til Skar helt sørøst i Nordmarka. På veien padler man over 13 nydelige vann, bare adskilt av noen korte gåturer her og der. Turen er like i underkant av 50 km, har få høydemeter, og lar seg fint gjennomføre på tre dager. Under er vår skildring av turen over de 13 vannene, forhåpentligvis til inspirasjon for andre. Nordmarka på langs er en klassiker, og er også beskrevet mange andre steder, for eksempel hos Packraft Norge, Ut.no og på Braa Sport sin blogg.
Ruten vi tok er vist på kartet under, basert på GPX-filene våre. Trykk på "Discover more info about this Tour" under for å få tilgang til GPX-filene, eller ta kontakt med oss.
Nordmarka på langs kan gjennomføres med enten kano eller packraft. Vi foretrekker packraft, først og fremst fordi de er lette og enkle å transportere mellom vannene. De kan enkelt pakkes sammen, eller de kan bæres oppblåst på sekken. Ulempen er at de kan punktere dersom man er uforsiktig på stier og i krattskog. Sjødyktigheten til packrafter varierer. Vi har prioritert vekt fremfor sjødyktighet. Fribordet, med turutstyr ombord, er faretruende lavt, så når det blåser, og det kan det fort gjøre på noen av de større vannene, finner vi det best å holde oss noenlunde i nærheten av land, selv om det betyr litt mer padling. En annen spesielt viktig ting å tenke på med packraftene er at varm lufter utvider seg, så sørg for all del for å tappe luft ut av båten før du parkerer den på land, spesielt på varme dager.
Det er selvsagt ingen butikker underveis på ruten, så pakk med deg det som trengs av mat i forkant, eventuelt fiskestang og fiskekort. Vann får man fra de mange vannene man passerer underveis. Vår erfaring er at det meste er trygt å drikke, så lenge man unngår stillestående vann og vann hvor det er mye beitedyr like i nærheten.
Det kryr av nydelige teltplasser gjennom hele Nordmarka og noen av de fineste ligger nettopp ved vannene man passerer på Nordmarka Classic. En bonus ved å komme sjøveien er at man får tilgang til teltplasser hvor få andre er, og det er noe å glede seg over på folkerike sommerdager. Se denne artikkelen for tips om fine teltplasser rundt i Nordmarka.
For de korte etappene der man må gå er det fint å ha med seg tursko. I tillegg tok vi også med oss noen lette vadesko, ettersom det ofte er steinete eller gjørmete bunn på mange av stedene man kommer i land eller setter ut fra. Solkrem, svømmevest og lappesaker er et must!
Under har vi skrevet mer detaljert om vannene man padler over, blant annet hvor det er best å sette ut fra og gå i land.
📏 Areal / dybde / høyde: 1,74 km2 / 50 m / 498 mho
🚶Distanse å gå til vannet: 5 km
🛶 Distanse å padle: 4,6 km
Mylla er det første vannet på ruten. En enkel måte å komme hit på er å ta toget til Grua og deretter følge bilveien opp til Mylla. Det er jevn stigning og lett å finne frem. Helt øst på Mylla, ved demningen, er det fint å sjøsette kanoer, packraft eller hva du måtte ha. Padle vestover, nesen helt til enden av vannet. Det er fint å gå i land ved skiltene som markerer skiløyper, på østsiden av vannet. Herfra er det kort å gå opp til grusveien som tar deg til Ølja.
📏 Areal / dybde / høyde: 0,37 km2 / Ukjent dybde / 529 mho
🚶Distanse å gå til vannet: 2,6 km
🛶 Distanse å padle: 1,6 km
Følg Åsjøveien til fots mot sørvest og deretter inn til venstre på Trantjernveien. Gå forbi Trantjern og ta til venstre i krysset hvor Åsjøveien møter Gjerdingsveien. Etter en stund kommer Ølja til syne til høyre. Nesten samtidig kommer man til et hogstfelt. Kryss hogsfeltet og sjøsett din skonnert nordøst på vannet. Der er det et lite, men fint sted å sette ut fra. Sett kurs sørover, nesten til enden av vannet. Padle inn viken som ligger til vest. På østsiden av viken er det mye myr, men akkurat et sted i midten er det et nydelig sted å slå leir. Alternativ kan man legge i land på vestsiden, og sjekke inn på Bristol. Dette er en liten koie som er satt i stand av Jevnaker allmenning og som fritt kan benyttes. Den kan ikke reserveres. Les mer om hva Martin Kvist skriver om Bristol og andre koier i Oslomarka.
📏 Areal / dybde / høyde: 0,25 km2 / Ukjent dybde / 509 mho
🚶Distanse å gå til vannet: 2,6 km
🛶 Distanse å padle: 1,2 km
Denne etappen starter med en liten sti. Stien er trang, med kvister som stikker frem, så pass på packraften. Følg stien fra leirplassen, gjennom skogen i retning sørvest, over demningen, til du kommer til grusveien på vestsiden av Ølja. Ta til venstre på grusveien og følg sørover til Svenåvegen. Like vest for krysset ligger Tverrsjøstallen, som er et enkelt serveringssted. Det er kun betjent på vinterstid, så her er ikke mye å hente for seilere. Rett nedenfor krysset er det fint å sjøsette båten. Praktisk talt i krysset ligger det også en utedo, om man har behov for avtrede før seilasen tar til. Sett kurs sørover og legg til kai i den vesle vika sørvest. Du finner vika ved å se etter skiltene som markerer skiløyper på vinterstid. Det er litt gjørmete bunn her, men det går fint å gå i land.
📏 Areal / dybde / høyde: Ukjent areal / Ukjent dybde / 503 mho
🚶Distanse å gå til vannet: 0,5 km
🛶 Distanse å padle: 1 km
Gå tvers over grusveien som ligger like over stedet hvor du kom i land fra Tverrsjøen. Du vil se en rødmerket sti. Følg denne ned til Skarvvatnet. Det er noe buskas på stien, så pass på å ikke punktere oppblåste packrafter. Ved vannkanten er det merket for skiløyper. Her er det fint å sette til sjøs. Padle sørover og inn i vika helt sørøst. Det er fint å gå i land ved demningen. Da vi tok denne turen i 2022 var Skarvvatnet tappet 3,5 meter for vedlikehold. Bortsett fra en litt lenger strandlinje merket vi ikke noe til det.
📏 Areal / dybde / høyde: Ukjent areal / Ukjent dybde / 499 mho
🚶Distanse å gå til vannet: 0,1 km
🛶 Distanse å padle: 2,1 km
Gå opp til demningen og ta stien mot øst, som straks går ned til Buvatn. Padle sørover på Buvatn. Ganske snart glir vannet over i Pershusvatnet, omtrent samtidig som du seiler inn i Spålen - Katnosa naturreservat. Her er det virkelig fint og til vest tårner Pershusfjellet seg opp. Gå i land helt i sørenden av vannet, på vestsiden, ved demningen.
📏 Areal / dybde / høyde: Ukjent areal / Ukjent dybde / 465 mho
🚶Distanse å gå til vannet: 1 km
🛶 Distanse å padle: 1,5 km
Gå opp på demningen, i østlig retning. Ta til høyre ned på stien, ved slutten av demningen. Denne stien er litt krunglete de første hundre meterne, inntil man kommer forbi Finntjern. Pass på å ikke punktere packraften. På vei forbi Finntjern kan man diskutere innholdet i den utmerkede boken "Fyrstene av Finntjern" av Lars Elling. Eventuelt er det også mulig å padle dette strekket, som er omtrent 250 meter. Noen gjør det, men vi synes det ble for grunt for våre tynnhudede packrafter. Ved sørenden av Finntjern kommer man på en bredere sti. Ta til venstre på denne, og følg stien ned til Aklangen. Stien leder ned til et lite elveutløp hvor det er fint å sette til sjøs. Sett kurs mot sørøst og padle over Aklangen.
📏 Areal / dybde / høyde: 2,64 km2 / 35,1 m / 464 mho
🚶Distanse å gå til vannet: 0 km
🛶 Distanse å padle: 3 km
Overgangen fra Aklangen til Katnosa skjer via sjøveien, gjennom et lite sund. Med en gang man er gjennom sundet åpner Katnosa seg opp, og den er stor. Det kan blåse opp fort, så hold deg nære land om du har lavt fribord. Sett kurs sørover og padle over vannet. Et par av øyene man passerer der ute ser ut som veldig fine campsteder. Når du kommer til enden av Katnosa, gå i land på vestsiden. Her ligger Katnosdamen DNT-hytte. Det finnes et toalett her, men noen servering er det ikke.
📏 Areal / dybde / høyde: 3,85 km2 / 35,2 m / 391 mho
🚶Distanse å gå til vannet: 5,1 km
🛶 Distanse å padle: 3,3 km
Strekket fra Katnosa til Store Sandungen er den lengste gå-etappen på hele turen. Følg stien fra DNT-hytta østover, mot Katnosveien. Stien er åpen og godt merket. Ta til høyre på Katnosveien og følg denne sørover til veikrysset ved Sandungen gård. Ta deretter til høyre vestover og følg Langliveien et lite stykke. På toppen av bakkedraget tar du til venstre og følger traktorveien ned til østenden av Store Sandungen. Her er det en fin strand å sette ut båtene på. Padle østover. Drei etter hvert sørover og padle ned til demningen. Det er fint å legge til kai på østsiden av demningen. Etter hva vi forstår er det trygt å drikke fra de fleste større vann i Nordmarka, men Store Sandungen smaker spesielt bra, så her passer det fint å fylle tankene.
📏 Areal / dybde / høyde: 1,9 km2 / 56 m / 372 mho
🚶Distanse å gå til vannet: 0,6 km
🛶 Distanse å padle: 2,6 km
For å komme til Hakkloa, gå opp til grusveien, ta til venstre, og så rask til høyre, på traktorveien ned til Hakkloa. Veien er merket som skiløype. Det er fint å sette ut like der veien ender. Sett kurs sørover. Det er en demning helt i sørenden av Hakkloa, men noen hundre meter før denne er det en fin plass på vestsiden for å legge til land. Vis-à-vis stedet hvor man kan gå i land, ligger det som må være en av Nordmarkas fineste teltplasser (bortsett fra når det blåser nordavind).
📏 Areal / dybde / høyde: 1,63 km2 / 41,8 m / 330 mho
🚶Distanse å gå til vannet: 1,8 km
🛶 Distanse å padle: 2,9 km
Gå de få meterne opp til Nordmarksveien og følg denne sørover. Etter noen hundre meter kommer man til et kryss, hvor den ene veien leder til Kikutstua og den andre veien leder ned til Kutangen ved østenden av Bjørnsjøen. Dersom man ikke har behov for påfyll av vann eller mat, er det best å ta til venstre, ned til Kutangen. Vær oppmerksom på at du nå er på den berømte "Ring 4". Her kommer det syklister i full fart, så hold til høyre og pass på hvor du svinger årer og båt. Kutangen er et utmerket sted for å legge ut på Bjørnsjøen. Sett kursen først sørvest og drei deretter inn fjorden som leder til Bjørnholt. Gå i land på østsiden, ved Båthusvika. På Bjørnholt kan man fylle vann, og det er ofte åpen kafe der.
📏 Areal / dybde / høyde: 0,45 km2 / ukjent dybde / 310 mho
🚶Distanse å gå til vannet: 2,2 km
🛶 Distanse å padle: 0,9 km
Gå opp veien til Bjørnholt og følg Nordmarksveien østover. Noen hundre meter etter Bjørnholt er det en blåmerket sti som går inn til venstre. Denne kan man ta, men vi synes det er bedre å følge Nordmarksveien videre noen hundre meter, og så ta inn til venstre på Tiurleikveien. Etter bare kort tid på denne veien, ta ned til høyre på stien som leder ned til Rottungen. Padle over Rottungen og gå i land ved demningen, på venstre side. I 2021 var Rottungen tappet ned for vedlikehold og så ganske ufyselig ut, men i 2022 var vannet tilbake og det så riktig idyllisk ut. Bunnen er riktignok gjørmete, både der man legger ut og der man går i land.
📏 Areal / dybde / høyde: ukjent areal / ukjent dybde / 285 mho
🚶Distanse å gå til vannet: 0,5 km
🛶 Distanse å padle: 0,8 km
Gå ned fra demningen og ta til venstre på Liggerenveien, som ligger like bak. Etter bare noen hundre meter, ta til høyre ned på stien som leder til Gåslungen. Dersom du passerer gården på venstre hånd har du gått for langt. Akkurat i vestenden av Gåslungen er det ganske gjørmete og mye myr. Men ikke mer enn at man kan hoppe seg gjennom, og da kommer man til en liten sandbanke som det er fint å legge ut fra. Gåslungen minner mer om et tjern enn et vann, og er utrolig idyllisk, med blant annet vannliljer som flyter i overflaten. Padle østover over Gåslungen. Her er det grunt, noen steder bare 20-30 cm, så hold farten nede. Når man runder den vesle odden lengst øst i Gåslungen er det noen tømmerstokker her og der som stikker opp vannet. De ser absolutt ut til å være store nok til å velte / punktere en ellers perfekt tur..
📏 Areal / dybde / høyde: 0,75 km2 / 25,6 m / 283 mho
🚶Distanse å gå til vannet: 0 km
🛶 Distanse å padle: 2 km
Overgangen fra Gåslungen til Øyungen skjer via sjøveien, i en smal passasje som går under en liten bro. Tilsynelatende kan man bare surfe gjennom her, men akkurat under broen ligger noen tømmerstokker og jernstenger og lurer som gjedda i sivet. Vi anbefaler på det sterkeste å gå ut av båten like før broen, og bare løfte den over, inn på Øyungen. Det er snakk om noen meter og det hele vil utspille seg under broen. Man trenger ikke gå opp på land, men det er fare for å bli litt våt på skoene. Padle deretter sørøst på Øyungen. Så snart du kommer ut av den lille vika etter broen, åpner Øyungen seg opp. Husk å holde på sørvestsiden av Storholmen. På kartet kan det se ut som man kan passere på den andre siden, men det kan man ikke. Drei mot nord på slutten og legg til ved demningen. Like før demningen er det noen grunner og det vil være dumt å punktere når man nesten er i mål. Vel i land er det bare å pakke sammen båten og gå de 2 km ned til Skar. Herfra kan man ta bussen tilbake til sivilisasjonen og glede seg over å ha krysset av nok et eventyr på bucketlisten.
Comments